برای کار روی سرطان از کجا شروع کنیم؟
پس از سخنرانی پیوند، که خیلی هم به نظر جالب میآمد و خیلی خوش گذشت، این سوال مطرح میشود که: «اگر یک ریاضیکار بخواهد روی سرطان کار کند چه کند؟»
راستش پاسخ این سوال آسان نیست. بگذارید ابتدا به پاسخ این سوال بپردازیم که: «آیا یک ریاضیکار میتواند روی سرطان کار پژوهشی انجام بدهد؟» پاسخ بنده البته مثبت است. اندک کارهای خیلی پرمغز ریاضی روی سرطان انجام شده است. خود این کارها نشان میدهد که پاسخ سوال مثبت است. اما واقعیت این است که کار پرمغز ریاضی روی سرطان انجام دادن سخت است. و البته کار هر فردی نیست. کلا پژوهش کار هر فردی نیست، تجربه میخواهد و سرپرستی. اگر فردی پژوهشگر خوبی باشد، اما، میتواند روی سرطان هم کار ریاضی انجام دهد. جمعبندی این است که: پژوهش کلا سخت است، ریاضیاش سختتر، و روی سرطانش سختتر.
اما کلا اگر مسالهای داشته باشید که سخت نباشد که دیگر لازم نیست رویش پژوهش کنید. مساله ساده معمولا قبلا حل شده است. دقیقا به همین دلیل است که سرطان جای پژوهش دارد.
در این فضای فکری، از کجا شروع کنیم؟ در ابتدا باید گفت که اول ریاضی یاد بگیرید. سپس پژوهش یاد بگیرید. خوب است همزمان با زیستشناسی و سرطان آشنا شوید. سپس انتظار پژوهشهای ساده روی سرطان داشته باشید. و سپس پژوهشهای باکیفیت روی سرطان انجام بدهید.
اینکه چگونه ریاضی یاد بگیرید نیاز به توضیح ندارد. پژوهش را هم معمولا در دوران کارشناسی ارشد و دکتری میآموزند.
اما برای آشنایی مقدماتی با زیستشناسی میتوانید در حاشیه فعالیتهایتان مطالب این درس برخط را هم نگاه کنید. این درس را یک ریاضیدان بالفطره ارائه کرده در نتیجه برای ریاضیدانها راحتتر است. اما بالاخره زیستشناسی است، برای اینکه زیستشناسی یاد بگیرید لازم است کمی به روش زیستشناسان فکر کنید. کار سخت اما جذابی است.
منتظر حضور همه پژوهشگران قوی در پژوهشهای مرتبط با سرطان هستیم.
جالب بود؟
نوشتههای دیگری که شاید برای شما جالب باشند: